Choose language English Deutsch Italiano Croatian
 
Izleti

HRVATSKI NACIONALNI PARKOVI - izleti na Krku i na Plitvička jezera

Hrvatska ima osam nacionalnih parkova. Njihova ukupna površina je 994 km ², 759 km ² na kopnu i 235 km ² na vodi. Najpopularniji hrvatski nacionalni parkovi su Plitvička jezera, nakon čega slijedi Krka, Brijuni i Paklenica. Iz Trogira rganiziramo izlete na Krku, Nacionalni park od 24 siječnja 1985 i na Plitvička jezera, Nacionalni park od 8. travnja 1949.

Slapovi Krke
Naš kombi (za 8 osoba) će vas odvesti do Nacijonalnog parka Krka. Smješten u prekrasnom prirodnom ambijentu, rijeka Krka formira slikovite vodopade koji se prelijevaju preko 17 prirodnih barijera. Prirodne ljepote ovdje dolaze do svog vrhunca u vječnoj igri vode i sunca. Slobodno vrijeme za šetnju, kupanje i fotografiranje prekrasnog krajolika. Nakon posjeta Nacionalnom parku, na povratku ćemo posjetiti  Primošten.

Cijena od:
50,00 Eura
Uključeno: transfer i ulaznice
rezerviraj
SLAPOVI KRKE
Rijeka Krka je krški fenomen, koja, probijajući se prema moru, oblikuje brojna jezera, slapove i brzace. Izvire u podnožju planine Dinare, kraj grada Knina. Zbog prirodnih ljepota i geoloških karakteristika veći dio područja oko rijeke Krke proglašen je nacionalnim parkom 1985.god. Obuhvaća površinu od 109km2 uz tok Krke; dva kilometra nizvodno od Knina do Skradina.

Najimpresivniji i najposjećeniji slapovi su Skradinski buk i Roški slap. Roški slap je dobro pristupačan i može se posjećivati tokom cijele godine. Na dužini od 650m tvori ga 12 slapova, s ukupnim padom od 27 m. Na lijevoj obali Krke se nalaze mlinice (mali mlinovi, služe za mljevenje pšenice i kukuruza) na slapovima od kojih su neke i danas u uporabi.

Od Roškog slapa Krka se opet pretvara u izduženo Visovačko jezero. Na sredini jezera je otočić po kojemu je jezero dobilo i ime - Visovac gdje se nalazi crkva i franjevački samostan što krajoliku jezera daje dodatnu tajnovitost. Na otok su se prvi doselili augustinci (pustinjaci) u 14 st. koji su tu sagradili samostan i crkvicu. Godine 1440. godine na Visovac dolaze franjevci iz Bosne tjerani turskom najezdom. Tu se uspijevaju održati sve do danas. U samostanu se čuva vrijedna zbirka knjiga i umjetnina, a između ostalog i 620 turskih dokumenata.

Skradinski buk se ubraja među najljepše sedrene slapove u Europi. Moguće ga je razgledati šetnjom kroz staze i mostove. Kod Skradina Krka utječe u more. Rijeka Krka je bogata različitim vrstama riba od kojih je 10 endema. Brojnost ptica uvrštava Nacionalni park Krka u ornitološki jedno od najvrjednijih područja Europe.

Na rijeci Krki se može kupati samo u dozvoljenim zonama, a Park je moguće obići brodom iz Skradina ili pješice.
Ulaz u nacionalni park Krka je kod mjesta Skradin (Šibenik: 23km)

Više informacija možete naći na www.npkrka.hr


Plitvička jezera
Polazak iz dogovorenog mjesta polaska autobusa. Vožnja traje četiri sata. Dolaskom na Plitvicama, razgledavanje nacionalnog parka do 13:00. Slobodno vrijeme za ručak ili šetnju. Polazak iz Plitvice oko 4 sati. Dolazak na mjesto polazište  oko 20.30 sati.

Cijena od:
80,00 Eura
Uključeno: transfer, ulaznice i turistički vodić.
 Mogučnost više: mogučnost organiziranja privatnog izleta za grupe do 8 osoba
rezerviraj
PLITVIČKA JEZERA

AUTHOR: Prof. dr. sc. Milan Mestrov, academic

Prirodna svojstva područja Nacionalnog parka Plitvička jezera, osebujnost i osjetljivost tog jedinstvenog fenomena, zaslužuju punu pozornost naših posjetitelja. Rekreativni vidik boravka i zadivljenost ljepotom krajolika koji osvaja svojom prirodnom raznolikošću i skladnošću oblika i boja u bilo kojem razdoblju godine, utemeljen je na mnogim međusobno minuciozno uvjetovanim, prirodnim obilježjima.
Osobita je to geološka i hidrogeološka krška pojava. Niz od 16 stepenasto poredanih većih jezera i nekoliko manjih, odvojenih sedrenim barijerama, za koje je bilo odlučno razdoblje od posljednjih desetak tisuća godina, u kojima su vladali ekološki odnosi slični današnjima pogodni za taloženje sedre i nastanak jezera, temeljni su fenomeni Nacionalnog parka. U njihovu stvaranju važnu su ulogu imale i imaju sedrotvorne biljke, alge i mahovine, pa je to veoma osjetljiv biodinamički sustav.
Prijelazni tip klime između primorske i kopnene s mikroklimatskom raznolikošću čini, da je osnovno obilježje ugodno i sunčano ljeto i relativno duga, oštra i snijegom bogata zima. U području su Parka i prostrani šumski kompleksi, od kojih su neki dijelovi zbog svoga prašumskog obilježja zaštićeni kao poseban rezervat šumske vegetacije (Čorkova uvala). Raznolikost staništa i uvjeta za život omogućuje nesmetani razvoj brojnim populacijama biljaka i životinja u vodenim i kopnenim predjelima Parka.
Treba naglasiti da su sve temeljne odrednice Parka vrlo nježan strukturalni i funkcionalni kompleks, osjetljiv za prirodne izmjene i neoprezne ljudske zahvate. S pravom ga je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.
Sve što je spomenuto u ovom kratkom uvodu pokazuje veoma veliku važnost i svrsishodnost izdanja ovog prirodoslovnog vodiča po Nacionalnom parku Plitvička jezera, koji treba doći u ruke svakom posjetitelju, te ga upozoriti na brojne zanimljivosti prvog hrvatskog Nacionalnog parka.

Više informacija na www.np-plitvicka-jezera.hr


Lokacija agencije
Kontakt informacije

Trogir, Obala Bana Berislavica 23
+385 (0)21 796 290
GSM:
+385 (0)95 8056 096
E-mail:
info@kairos-trogir.com
My status
Način plaćanja
  - Bankovno plaćanje
  - Kreditna kartica
AmericanexpressDinersMastercardVisa
Croatia info, Jadransko more, Hrvatska povijest, Popularne destinacije, Multimedija